Julemad

Juleand På Bord

Skab dejlige opskrifter til den gode julemad 

Når dagene bliver mørkere og koldere, så betyder det, at vi går julen i møde med hurtige skridt. Og for mange er julen ensbetydende med lækker mad, de fleste ser frem til med julelys i øjnene.

Den helt traditionelle julemad kan variere en smule fra familie til familie. For selvom selve julemiddagen nemt kan bestå af både flæskesteg, brunede kartofler, andesteg og brun sovs, så kan det også tænkes, at du blot vil nøjes med én slags kød. Og uanset hvilke lækre opskrifter, du vil have på bordet, så bliver den søde juletid kun bedre af de traditionsrige retter.

Skab sprøde svær på din flæskesteg

En flæskesteg bliver kun bedre, når sværen er sprød. Sidder du med et slattent svær, der nærmere føles som gummi, er det nemlig ikke helt lige så lækkert – selvom stegen naturligvis stadig smager godt. 

For at undgå triste svær på din flæskesteg, kan du til at starte med selv sørge for at sikre dig, at stegen er ridset gennem både svær og fedt. Herefter gnider du salt på sværen og sætter stegen ind i en kold ovn. Tænd ovnen, så stegen langsomt bliver varmet op i takt med, at ovnen bliver varm. Og hvis sværen stadig ikke er helt sprød efter denne teknik, kan du lige inden spisetid skrue ovnen helt op på 275 grader. På den måde kan du uden tvivl få serveret lækre og sprøde svær.

Vælg mellem de bedste opskrifter på and

Du er måske vokset op med, at dine forældre eller bedsteforældre hver jul dækker julebordet omkring en langtidsstegt and. Og det er der også nemt at finde opskrifter på netop sådan en lækker ret. Men hvis du ikke gider stå med en hel and, kan du med fordel også vælge at stege nogle andebryster i stedet. Det kan både spare dig tid og besvær – og det smager stadig fantastisk.

Forbered julemaden dagen før

For at undgå for meget stress og jag, kan du med fordel forberede så meget julemad som muligt dagen før. Blandt andet kan du gøre andestegen helt klar, så den blot skal i ovnen en halv times tid inden servering. Kartoflerne til de brunede kartofler kan også skrælles og koges dagen før, så de er klar til at blive brunede. Og risengrøden til risalamanden kan med fordel laves dagen før, så den kan køle helt af inden brug.

Når du står i din dagligvarebutik og skal købe ind til julemaden, kan du måske blive i tvivl om, hvor meget mad du egentligt har brug for. Dog kan du som udgangspunkt regne med, at hver gæst spiser omkring 600-800 gram mad. Denne viden kan gøre det lidt nemmere for dig at regne ud, hvor meget mad du egentligt har brug for.

 

Opskrift: Cremet risotto med svampe

Læs mere