Guide: Julevin

Vinglas Med Rødvin Foran Juletræ Med Lys

Få inspiration til dette års julevin 

Leder du efter en god vin, der passer godt til julemaden? Så ved du sikkert allerede, at der er flere faktorer ved en vin, der kan afgøre, om den passer til den fede julemad eller ej. Og det kan gøre det svært at vide præcist, hvad du egentligt skal kigge efter, når du står i vinafdelingen. For den helt rette vin kan være lige netop det, der gør dette års julemiddag endnu bedre. 

Her har vi samlet lidt god viden og tips til, hvordan du nemmere kan finde frem til årets julevin. For selvom mange butikker ofte fremhæver et par vine i juledagene, der går godt til julemaden, så kan det sagtens tænkes, at du gerne selv vil have lov til at vælge præcis hvilken vin, der skal på bordet.

Lad dig friste af nye vine i år

Amarone er for mange et sikkert bud på, hvad der kan være en god julevin. Og det er der som sådan heller ikke noget i vejen med. Foretrækker du en Amarone, kan du derfor uden problemer vælge sådan en. Men hvis du gerne vil overraske dine gæster – og dig selv – med en anden type vin, så er der masser af andre gode bud på årets julevin.

Men hvordan vælger du en vin, når du står hos din vinhandler eller vinafdelingen af din dagligvarebutik? Der er flere faktorer ved en vin, der gør den ideel som en del af julemiddagen. Og når du først har styr på disse, kan det blive lidt nemmere at finde den helt rette julevin. 

Find den bedste vin til julebordet

Foretrækker du en italiensk vin? Eller er du måske mere til en spansk vin? Uanset hvilken præference du har, når det kommer til vine, så er det faktisk ikke så svært at finde årets julevin. 

Når du skal vælge en vin, så skal den som udgangspunkt spille godt sammen med den fedme, der ofte findes i dansk julemad. Samtidig skal sødmen fra de brune kartofler og syren fra eksempelvis rødkål også tages højde for, så vinen komplimenterer hele måltidet upåklageligt. 

Derfor bør du finde en vin med let sødme, der afbalancerer sødmen i maden. Vinen bør også være fyldig, frugtig og koncentreret, da disse egenskaber fungerer godt sammen med den fyldige julemad. Og siden julemad ofte kan være lidt fed, kan det være en fordel at vælge en vin, der har en god frugtsyre og tanniner. Det kan være med til at rense munden en smule, så du kan nyde måltidet endnu mere. 

Gør julemaden endnu bedre med den bedste julevin

De brunede kartofler, den brune sovs, and, flæskesteg og rødkål. Der er mange lækre retter, du kan sætte tænderne i til jul. Og med en rigtig julevin, der passer til både de fede men sprøde svær samt lidt sødme og syre, kan hele måltidet blive løftet til helt nye højder.

Netop derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken vin du køber med hjem. Alt fra en forholdsvis høj alkoholprocent til en frisk syre i vinen kan nemlig gøre en stor forskel. Og uanset om du har stået for dette års madlavning eller ej, vil det være en skam, hvis vinen ikke komplimenterer maden bedst muligt. Heldigvis behøver det ikke være svært at vælge vin, når du først har en forståelse for, hvilke faktorer du skal være opmærksom på. Og så kan du uden bekymringer se frem til at festlig aften med lækker mad og fantastiske vine.

 

Se andre guides og opskrifter her

Guide: Bryllupsgaver
Læs mere
Guide: Gaver til ham
Læs mere
Guide: Gaver til hende
Læs mere